ŻYWNOŚĆ PROBIOTYCZNA

ŻYWNOŚĆ PROBIOTYCZNA

Probiotyki to substancje bioaktywne, którym udowodniono korzystny wpływ na funkcje organizmu. Wpływ ten polega na poprawie zdrowia, aktywności fizycznej, samopoczucia oraz na zmniejszeniu ryzyka zachorowań.

Żywność probiotyczną zalicza się do żywności funkcjonalnej, której korzeni należy upatrywać w tradycji Dalekiego Wschodu. Żywność funkcjonalna, aby zasłużyć na swe miano powinna być wyprodukowana z naturalnych składników, wyglądać, pachnieć i smakować jak normalne jedzenie oraz musi przejść wiele badań. Przykładami żywności probiotycznej są kiszone warzywa, zupa miso, oliwki, jogurty, kefiry, mleko ukwaszane, fermentowane i niefermentowane soki warzywne i owocowe, zawierające żywe kultury bakterii fermentacji mlekowej. Szczególnie szczepy rodzaju Lactobacillus (na przykład L. acidophylus, L. casei, L. bulgaricus) oraz Bifidobacterium ( B. bifidum, B. longum).

Bakterie fermentacji mlekowej wywołują szereg dobroczynnych efektów, bowiem zasiedlają powierzchnię jelit, wypierając bakterie chorobotwórcze, wspierają trawienie laktozy, stymulują układ odpornościowy, chronią przed nowotworami, obniżają stężenie cholesterolu we krwi, a także wykazują aktywność antyalergiczną i chronią przed osteoporozą.

Wskazania kliniczne do stosowania żywności probiotycznej to leczenie i zapobieganie biegunce poantybiotykowej i infekcyjnej, stymulacja układu immunologicznego, alergie pokarmowe, zapalenie pochwy, nietolerancja laktozy, hipercholesterolemia, zapalenie jelit, zapobieganie nowotworom.

Należy dodać, że aby odczuwać dobroczynny wpływ na organizm nie należy zajadać się ogromnymi porcjami żywności pro biotycznej, wystarczy normalnie spożywana porcja.

W czasie zakupów zwracajmy uwagę, czy na opakowaniu znajduje  się napis  „produkt probiotyczny”  lub „bio-„  oraz nazwa szczepu bakterii, tabele wartości odżywczych, data przydatności do spożycia, oraz czy żywność jest odpowiednio przechowywana. Dla własnego dobra czytajmy etykiety, bo niestety nie zawsze produkt jest tym, czego szukamy.